Krem orzechowy – jakie zawiera składniki odżywcze?

Krem orzechowy to stosunkowo nisko przetworzony produkt będący podstawowym składnikiem w kuchni każdego, kto lubi słodkie, lecz w miarę pożywne jedzenie. Krem orzechowy to nic innego jak orzechy (zazwyczaj pieczone), a następnie zmielone i przerobione na pastę, którą tradycyjnie możemy nakładać na swoje kanapki.

Krem orzechowy – co zawiera?

Krem orzechowy w swoim składzie oprócz orzechów, zawiera dodatkowo olej i cukier. O ile nie można nazwać go w pełni naturalnym i dietetycznym produktem (np. ze względu na liczbę kalorii), to można uznać go za produkt o dobrym rozkładzie makroskładników (stosunku białek, węglowodanów i tłuszczów).

W kremie orzechowym na 100 gram znajduje się:

  • 20 gram węglowodanów (13% całości),
  • 25 gram białka (15% całości),
  • 50 gram tłuszczu (72% całości).

Mimo że krem orzechowy zawiera dużą ilość białka, nie jest on bogaty we wszystkie aminokwasy – brakuje w nim metioniny.

Orzeszki ziemne, należące do rodziny strączkowych, podobnie jak soczewica, jest uboga w metioninę – warto zatem zadbać o spożycie dodatkowych pokarmów zawierających wyższą ilość tego aminokwasu.

Nie powinniśmy polegać na kremie orzechowym jako na głównym źródle białka i energii w naszej diecie.

Krem orzechowy – mała zawartość cukru i dużo zdrowego tłuszczu

Krem orzechowy w swoim składzie zawiera cukier, jednak jest to jedynie 20% jego całego składu. Mogłoby się wydawać, że to wciąż sporo. Jednak w przypadku tradycyjnych słodyczy jak batoniki czy cukierki – cukier może stanowić nawet 90% całości.

Warto wspomnieć również o zdrowych tłuszczach, jakie znajdują się w kremie orzechowym – tych jest aż 50 na 100 gram.

Sumarycznie to wszystko daje aż 588 kalorii na 100 gram. Oznacza to, że krem orzechowy może być dobrym źródłem uzupełnienia często brakującego tłuszczu w diecie.

Większość tłuszczu w kremie orzechowym to kwas oleinowy, zdrowy jednonienasycony kwas tłuszczowy znajdujący się w dużej ilości w oliwie z oliwek. Kwas oleinowy znany jest ze swoich korzyści zdrowotnych, między innymi polepsza wrażliwość insulinową.

Krem orzechowy – słodkie źródło witamin i minerałów

W kremie orzechowym, wbrew pozorom, znajdziemy sporą dawkę witamin i minerałów. Na 100 gram kremu orzechowego przypada:

  • 45% dziennego zapotrzebowania na witaminę E,
  • 67% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3,
  • 27% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6,
  • 18% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy,
  • 39% dziennego zapotrzebowania na magnez,
  • 24% dziennego zapotrzebowania na miedź,
  • 73% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości orzechów, w kremie znajdują się specyficzne antyoksydanty jak kwas p-kumarowy, które według niektórych badań przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zapalenia stawów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *